mm fal kábel rögzítése

MM fal kábel rögzítése

Szerelés előtt mindeképp egyeztess villanyszerelő mesterrel a pontos előírások miatt!

MM fal kábel rögzítése videó:

MMM fal kábel rögzítése: 

Az MM-fal vezeték védőcső nélkül, közvetlenül a falba, illetve a vakolat alá helyezhető. Szerelhető száraz és időszakosan nedves, vakolt falazatú helyiségekben.

Lakásokban, hétvégi házakban megengedett az MM-fal vezeték falon kívüli szerelése általában és éghető (pl. fa-) szerkezeten egyaránt, valamint beépített bútorban is, de mindig védett elhelyezéssel. Poros, szennyezett és más szigorúbb elbírálás alá eső vakolt helyiségekben, pl. kis gépjárműszínben 1,25 m felett tömítetten kell szerelni az MM-fal vezetéket. Ez könnyen megvalósítható, mert a tömített szerelés követelménye csak az, hogy az elvakolt stb. vezeték a süllyesztett tömített szerelvénybe is elvakoltan csatlakozzon.

Falon kívüli szerelvénybe pedig a falból a szerelvénybe való tömített átmenet védőcső-közdarabbal valósítható meg. Így a védőcső-közdarab egyik végébe vakoltan kerül az MM-fal vezeték, míg a másik vége tömítetten csatlakozik a megfelelő falon kívüli szerelvénybe. Az előírások megengedik, hogy süllyesztett MM-fal vezetékkel szereljük a mért fővezetéket (a fogyasztásmérőtől a fogyasztói főelosztótábláig tartó vezetékszakaszt), ha keresztmetszete legalább 10 mm2.

Az MM-fal vezeték elhelyezése a vakolt falazatú épületek egyszerű, gyors és olcsó villanyszerelési módja. Kétségtelen hátránya, hogy csak bontással javítható, vagy a hibás vezetékszakasz falon kívül elhelyezett vezetékkel helyettesíthető. Nem szabad MM-fal szerelést készíteni márvány-, műkő-, gipszburkolat mögött, ill. alatt, és nem célszerű a használata faburkolat mögött sem. Ilyen helyeken mindig védőcsőbe húzott vezetékkel szereljünk!

Az MM-fal vezeték szerelésekor az általános villanyszerelési előírások mellett még a következőkre legyünk tekintettel:

  • Az MM-fal vezeték nyomvonala a falakon csak vízszintes és függőleges lehet. Mennyezeten, födémben megengedett a legrövidebb (átlós) nyomvonalvezetés. A cél az, hogy az MM-fal vezeték helye vakolás, festés vagy tapétázás után is egyértelműen megállapítható, s a vezeték sérülése (p1. falba vert szöggel) megelőzhető legyen.
  • Vakolatlan falazaton az MM-fal vezetéket gipsszel rögzíthetjük a falazatra, de jól tapadó műanyag szigetelőszalaggal is rögzíthető a vezeték. Utóbbihoz a ragasztás helyét portalanítani kell.
  • Kellő vastagságú vakolat híján vagy ha nem ismerjük a vakolat vastagságát, a vezetéket horonyba, célszerűen a téglafal kissé megvésett hézagaiban, fugáiban kell elhelyezni. Előregyártott elemek közötti hézagokban szabad az MM-fal vezetéket — szükség szerint —élére állítva elhelyezni. 
  • Vakolt falazaton az MM-fal vezeték elhelyezéséhez hornyot kell készíteni. Minél frissebb a vakolat, annál könnyebb a horony elkészítése. A lágy vakolatból késsel vagy (használt) fűrészlapból készített horonyfűrésszel és megfelelő szélesfejű csavarhúzóval készíthetünk — kaparással — hornyot az MM-fal vezéték részére. Érdemes a vakolás és az MM-fal szerelés idejét, de legalább a friss vakolatba való szerelés lehetőségét egyeztetni, mert így sok munka megtakarítható.
  • Az MM-fal vezeték hajlításához az MM-fal vezetőereket összekötő szalagrészek felvágása helyett egyszerűbbnek ígérkezik, ha a hajlítás helyén megfelelő „fészket” készítünk a falazatban.
  • Épületgépészeti csövezetékek hornyait az MM-fal vezeték elhelyezésére felhasználni tilos!
  • Keresztezéskor a gépészeti csöveket alulról keresztezzük, Járulékos védelemmel (pl. védőcső közdarab beiktatásával).
  • Megengedett, hogy az MM-fal vezetékeket, továbbá MB vagy legalább 380 V névleges feszültségű (MT) tömlővezetéket üreges (sejt-) téglafalba, üreges falazóblokkba, üreges tégla vagy vasbeton födémbe behúzzuk. Ügyeljünk arra, hogy a behúzáskor a vezeték szigetelése meg ne sérüljön! Ehhez a sejttéglafalon a fugáknál szabaddá kell tenni a csőszerű üregek csatlakozását, a vezeték könnyű és sérülésmentes behúzhatóságára.

Az MM-fal vezeték szereléséhez először a dobozokat és faékeket kell elhelyezni. A vezetéket ezektől 10…15 cm-re rögzítjük. Oldalfalon 30…40 cm-enként, a mennyezeten 20…30 cm-enként kell rögzíteni a vezetéket. A vezeték-szakaszokat ajánlatos mérés alapján előre leszabni, mert így könnyebb a vezeték egyengetése.

Az MM-fal vezeték szálfolytonosságát, a vezetőerek vezetőképes folytonosságát még tekercsben ellenőrizzük. Az elvakolt vezetékezés szálfolytonosságát, kötéseit és szigetelési állapotát mielőbb, de legalábbis festés előtt ellenőrizni kell. Az ellenőrzések elmulasztásából adódó, pl. festés utáni utólagos hibajavítás költséges és kellemetlen többletmunkát jelent. 

Szerelés előtt mindeképp egyeztess villanyszerelő mesterrel a pontos előírások miatt!

Géczi István: Villanyszerelési ismeretek 128-130. oldal.

mm fal kábel rögzítése

https://epitcentrum.hu/alaprajz-keszito-online/

A cikk netes források illetve személyes beszélgetések alapján íródott. A te esetedben mindenképp kérd ki szakember véleményét, az esetleges hibák miatt nem vállalom a felelősséget, mert nem ismerem az eseted.