alaprajz értelmezése

Alaprajz értelmezése

Alaprajz értelmezése

Az alaprajz célja, ne csak a rajz készítője, hanem más személy is egyértelműen értelmezni tudja. Ezért szabványos jelölésekkel jelölnek azonos, rajzon szereplő elemeket. Ebben a cikkben csokorba szedve megtalálod a fontosabb jelöléseket. Az alaprajz értelmezése.

Az építész általkészített alaprajz értelmezését talán az nehezíti meg a legjobban, hogy rengeteg vonal van a rajzon és ez a laikus számára nagyon megbonyolítja a rajz értelmezését. Lássuk,mint jelentenek az egyes rajzelemek.

Méretek: egy bázis ponttól számítva minden méretnek szerepelnie kell a rajzon. Erre szolgálnak méretvonalak és a méretszámok. A mértékegység általában nincs feltüntetve, alapesetben méter egy alaprajzon. a méretvonal, rajza egy számmal általában egyértelmű.

Magasság jelölése: az alaprajzokon szinttárcsákal jelölik az adott elem magasságát vagy mélységét egy bázishoz viszonyítva. Mérettárcsa jelölhet tető magasságot, emelet magasságot, domboldalban egy adott elem magasságát, pince mélységét stb.

alaprajz értelmezése

Északi irányjelölése: a tájolás miatt fontos. Angolul North, azaz nagy N betű. Mindig az épületen kívül helyezkedik el a rajzon.

alaprajz értelmezése

Vastag folytonos vonal: az épület külső kontúrja, átmetszett szerkezeti rész körülhatárolására, a külső falak ábrázolása

Vékony folytonos vonal: méretvonalak, belső falak, ablakok, nyílászárók kontúrja. Az egyes helyiségekben jelenthetik a bútorok egyszerűsített jelölését, pl ágy: egy téglalap, szekrény szintén, asztal kontúrja stb.

Szaggatott vonal: az eltakart élek és szerkezeti részek körvonalait jelenti, amelyek a
metsző sík felett illetve előtt helyezkednek el és jelölésük a terv megértéséhez
feltétlenül szükséges. A metszősík az a sík, ami alatti vagy mögötti elemeket látunk, attól függően, hogy honnan nézzük azt. Ezt egy kicsit részletesebben is kifejtem:)

A metszés és metszősík másként: az alaprajz egy metszet, amit földszintben elvágott a rajzoló. Képzeld magad elé a házat, szemből nézve, a bejárat előtt állsz. Egy nagy fűrésszel az egészet elvágják a padló felett pár centivel. Ha felülről ránézel a házra, látod, hogy hol vannak a falak, hol vannak a bútorok, látod a burkolatokat stb, de nem látod, milyen a tető, milyen magas az épület és így tovább.

Szaggatott vonalakkal ezeket a nem látszó éleket jelölik. Ezek a vonalak időnként keresztben, párhuzamosan, mindenféle irányban átszelik a rajzot. Általában a tető elhelyezkedését mutatják. A tető külső kontúrját, a tető éleit.

alaprajz értelmezése

Pontvonalak: egy metszősíkot jelöl, ami mentén bemutatja a tervező az épület egy részét, amit láttatni akar. Az elmetszett rajzot egy másik rajzon mutatja be. Betűjelöléssel jelöli a metszősíkot, hogy a másik rajzot egyértelműen be lehessen azonosítani.

Építőanyagok jelölése: általában sraffozással (sűrű, vékony ferde vonalcsoport) vagy színezéssel jelölik. Tartozik hozzá egy útmutató, melyik mit jelöl.

Az alaprajzokon a bejáratot így jelölik:

Befelé nyíló ajtó, előtte egy vastag befelé mutató nyíl. Ezt keresd, ha az alaprajzon a bejáratot keresed, vagy jelölni akarod.

alaprajz bejárat

Az alaprajzokon az ajtót így jelölik:

alaprajz ajtó jelölés

Alaprajz értelmezése ablak jelölés

alaprajz ablak jelölés:

alaprajz ablak jelölés

Ha nem akarsz a bejárat jelölésével bajlódni a rajzon, olvasd el a cikket az ingyenes alaprajz készítő programokról. Ezekben integrálva van a bejárat jelölése.

alaprajz bejárat

A cikk további részében az alaprajz készítésről olvashatsz:

Készíthetünk egyszerűbb alaprajzot, ahol csak az ingatlan határoló vonalai látszanak. Ebben az esetben elég egy egyszerű képszerkesztő programban elkészíteni.

Mérd le a helyiségeket, mielőtt nekifogsz az alaprajz elkészítésének. Érdemes kézzel egy skiccet készíteni.

Alaprajz készítő online ingyenes alaprajz tervezővel

A weben böngészőben futtatható, magyar nyelvű program is rendelkezésre áll az alaprajz megrajzolására. Ebben a videóban a Megveszlak.hu (https://megveszlak.hu/alaprajz-tervezo) által elérhető, ingyenesen használható alaprajz készítő látható:

A fentire kísértetiesen hasonlít az alábbi angol nyelvű tervezőprogram, a Sweet Home 3D. Ebben a programban a megtervezett alaprajz azonnal látható 3D-ben is. Letölthető és böngészőben is futtatható. http://www.sweethome3d.com/

Alaprajz készítés Floorplanner-rel

A Floor Planner (magyarul: alaprajz tervező) szintén egy online elérhető alaprajz készítő program. Több nyelven elérhető, magyarul sajnos nem, de a használata kis gyakorlással tökéletesen elsajátítható. Ebben a videóban részletesen be van mutatva a használata. A kezelőfelületét folyamatosan fejlesztik, ezért kis különbségek lehetek, viszont a használata nem változott.

Alaprajz készítő Room Styler-rel

A Room Styler (magyarul: szoba tervező) szintén egy online elérhető alaprajz készítő program. Több nyelven elérhető, angolul sajnos nem, de a használata kis gyakorlással tökéletesen elsajátítható. Ebben a videóban részletesen be van mutatva a használata. A kezelőfelületét folyamatosan fejlesztik, ezért ki különbségek lehetek, viszont a használata nem változott. https://roomstyler.com/

Alaprajz tervezése Draft It-tel

Ha nem riadsz vissza az angoltól, akkor itt egy újabb remek letölthető alaprajz tervező program, a Draft It: https://www.cadlogic.com/cad-software-products/free

Alaprajz tervezése Excelben

Talán nem is gondolnád, de az egyik kézenfekvő és szinte mindenki által használt program is alkalmas az alaprajz megtervezésére. Alapvetően táblázatkezelő program, kompromisszumos megoldás, a gyorsasága viszont verhetetlen.

Az előnyei alaprajz tervezés szempontjából:

 • ingyenes, 
 • magyar nyelvű, 
 • könnyű használni, 
 • gyors,
 • általában mindenki használja, aki számítógépet használ,
 • nem kell külön telepíteni.

Hátránya, hogy nem túl látványos, de megfelel a célnak.

Az alábbi videó angol nyelvű, nagyon részletesen bemutatja, hogyan használd az Excelt alaprajz tervezésére:

Alaprajz tervezés 3D tervezőprogrammal

Az alaprajz elkészítésére haladó eszköz a Sketchup. Sokoldalúan és egyszerűen használható, nagyon hamar igen közkedvelt és elterjedt lett. Angol nyelven több 100 oktatóvideó elérhető hozzá ingyen a youtube-ról.

A felülete letisztult és egyértelmű. Merem ajánlani minden vállalkozó kedvű felhasználónak, aki az alaprajz elkészítésén túl 3 dimenzióban is meg akarja tervezni a házát, kertjét vagy bármilyen más modellezést szeretne elvégezni.

Régebben ingyenesen telepíthető volt magáncélra, ma már csak böngészőben elérhető az ingyenes verzió. A funkcionalitása így is verhetetlen.

A Sketchup használata elsőre bonyolultnak tűnik, kis gyakorlást igényelhet, mire magabiztosan tudod használni. Mindazonáltal, ha követed az alábbi videó utasításait, akkor akár elsőre is jó minőségű tervet tudsz készíteni. A Sketchup linkje: https://www.sketchup.com/

Alaprajz készítés kézzel:

Jó tanácsok, tippek az alaprajz készítéséhez:

 • Jelöld be a főbejáratot, illetve a határoló utcákat.
 • Jelöld be a helyiségek funkcióját, írd ki szövegesen is, ha a képen nehéz egyből észrevenni.
 • Mérd le a méreteket, ha nem tudod, ne a tervezés közben kelljen még méregetni.
 • Legyen méretarányos, tehát ha egy helyiség a valóságban kétszer akkora, mint a másik, akkor ennek a rajzon is látszódnia kell.
 • Használj vonalzót és rajzold négyzetrácsos lapra, így sokkal egyszerűbb elsőre. Ezután át tudod másolni, ha akarod.
 • A lap legyen A/4-es, kisebben nem mutat jól az alaprajz.
 • A rajzon szerepeljenek a falak hosszai, illetve a helyiségek alapterülete négyzetméterben
 • Ház esetében az északi irány jelölése fontos lehet egy érdeklődő számára
 • Az egyes helyiségek funkciói legyenek egyértelműen jelölve: ablak, ajtó, wc, fürdő, főbejárat, utcafront stb.

Profi szoftver alaprajz tervezésére: Autodesk Revit

Autodesk Revit egy komplett építészeti tervezőszoftver. A programot kifejezetten a 3D-s építészeti modellezésre készítették. Ha kedvet kaptál az építészeti tervezéshez, akkor ezzel a programmal bármit meg tudsz tervezni. Egy alaprajzot pedig vérprofin el tudsz készíteni. Ez egy fizetős program, de az alábbi alaprajz tervező videó alatt találsz néhány hasznos linket, ami segíthet olcsóbban hozzájutni. 

Alaprajz készítés mobil appal

Az alaprajz elkészítésére mobil applikációkkal is van lehetőség. 

Alapvetően kétféle alkalmazást találsz az appok között:

 • alaprajz készítés nulláról, azaz fentebb bemutatott programokhoz hasonló app
 • alaprajz készítés a ház felmérésével, a telefon kamerájával.

Az alaprajz készítő appok hasonlóan működnek mobilon is, mint számítógépen. Telefonon nehezebb és kevésbé személyre szabható, mint számítógépen. Azt gondolom, hogy telefonon elkészíteni egy nyers alaprajzot csak végszükség esetén érdemes.

Alaprajz készítés mobil appal, a ház felmérésével

Nagyon egyszerű a használata, a telefonnal, illetve a kamerával végig kell menni a falak mentén, kijelölni a pontokat, menteni és kész is. Az applikáció profi tervet készít számunkra. 

Az egyetlen bökkenő, hogy csak üres lakásban használható, mert a szekrények, ágyak stb. mögé nem képes belátni. De ha üres a lakás, gyors és profi megoldás. 

A keresőbe üsd be, hogy “floor plan” és máris több ingyenes alkalmazást is találsz. Én iPhone-on a Floorplan nevű alkalmazást próbáltam. A végén e-mailben elküldöd az alaprajzot pdf-ben. Ezt az ikont keresd:

Alaprajz készítés

Alaprajz tervezés Inkscappel

Az alaprajz készítés képszerkesztő programmokal azért lehet macerás, mert nincsennek előre elkészített sablonok, egységek (pl. ajtó, ablak stb.), mint a fentebb tárgyalt, kifejezetten alaprajz tervezésre írt programokban.

Ilyenkor nagy segítség, a valaki már elkészítette a rajzjeleket helyettünk, így a már az általunk is ismert programban gyorsan tudunk dolgozni. Ebben a videóban az Inkscape használatát láthatod, a videó leírásában pedig megtalálod a letöltő linket az egyes elemekhez, mint az alaprajz ajtó jelölés:


alaprajz értelmezése

https://egyediotthon.hu/ingatlan-hirdetes-alaprajz/

https://www.hungarocad.hu/termekkategoria/szoftverek/magasepites/epiteszet/revit/?gclid=Cj0KCQjwl9GCBhDvARIsAFunhskT7a5Nyfu7c9a1QbJphTlkO_eXCusH6hktWXVUwL_w2yCoYhv4BhUaAnNeEALw_wcB

Vissza a főoldalra: https://epitcentrum.hu/