A pálinka
készítése sokak számára izgalmas és érdekes tevékenység, de sokan nem tudják,
hogy pontosan mennyi pálinkát lehet előállítani adott mennyiségű cefréből. A
válasz egyszerű: általában 100 liter cefréből körülbelül 20-25 liter pálinka
lesz. Az első lépés a cefre elkészítése. Ehhez gyümölcsöt (pl. alma, körte)
zúzunk, majd erjesztéshez hozzáadjuk a cukrot és a élesztőt. Az erjesztés
ideje általában 1-2 hét, attól függően, hogy milyen gyümölcsöt használunk.
Azután jön az első lepárlás, amikor az erjesztett cefrét egy desztilláló
készülékben forraljuk fel. Az első lepárlás során kinyerjük az ún.
nyerspálinkát, ami még nem teljesen tiszta és finom ízű. A következő lépés a
második lepárlás, amikor a nyerspálinkát újra desztilláljuk, hogy még
finomabb és tisztább legyen az íze. Ekkor már kevesebb mennyiségű pálinka
lesz a végeredmény. Végül jön a vágás, amikor hozzáadjuk a desztillált vízet
a pálinkához, hogy elérjük a kívánt alkoholfokot és ízt. Összességében tehát
egy jó minőségű pálinka előállítása nagy odafigyelést és precizitást igényel.
De ha minden lépést helyesen végzünk el, akkor egy 100 liter cefréből
körülbelül 20-25 liter finom pálinkát kaphatunk. Jó főzést!