online képszerkesztő program

Gyümölcsfák Fűtőértéke

  Az őszi hónapok
beköszöntével egyre többünk számára aktuálissá válik a fűtés kérdése. Sokan
kandallóval vagy fatüzelésű kályhával fűtik otthonukat, így fontos tudni,
hogy mely fafajták milyen fűtőértékkel rendelkeznek. A gyümölcsfák is remek
lehetőséget nyújtanak a fűtőanyag beszerzésére, hiszen sokan tavasztól őszig
gyümölcsöt szednek, majd ősztől télig pedig melegülnének a fa tüzénél. Az
első lépés az, hogy megfelelő időben vágjuk le a gyümölcsfát, amennyiben erre
szükség van. A frissen kivágott fa általában túl nedves ahhoz, hogy
hatékonyan égjen, ezért fontos lehet egy-két hónapot szárítani. Ezt követően
pedig jöhet a fa aprítása és tüzifává alakítása. A gyümölcsfák fűtőértékét
befolyásolja több tényező is. Az egyik legfontosabb az, hogy milyen
fafajtáról van szó. Például a keményebb fafajták, mint például a cseresznye
vagy az alma sokkal jobban égnek és tartósabb hőt biztosítanak, mint például
a puha fából készült barack vagy szilva. Fontos még figyelembe venni a
fatömegét is, hiszen minél sűrűbb és nehezebb a fa, annál jobb fűtőértékkel
rendelkezik. És végül, de nem utolsósorban figyelni kell arra is, hogy
mennyire nedves a fa. Nedves fa esetén ugyanis kevesebb hő keletkezik
égetésekor. Összességében tehát elmondható, hogy a gyümölcsfák nagyszerű
lehetőséget jelentenek arra, hogy otthonunkat melegen tudjuk tartani télen.
Fontos azonban odafigyelni arra, hogy megfelelő időben és módon készítsük elő
a tüzelőanyagot annak érdekében, hogy hatékonyan tudjuk felhasználni fűtésre.