A diópálinka egy
igazi magyar specialitás, amelyet otthon is könnyedén elkészíthetünk. Ehhez
azonban szükségünk lesz jó minőségű dióra, tiszta pálinkára és némi
türelemre. Az első lépés a diók előkészítése: válasszunk ki egészséges, héjas
diókat, majd törjük fel őket úgy, hogy ne sérüljön meg a magház. A diókat
tegyük üveg vagy cserépedénybe, majd öntsük fel pálinkával úgy, hogy teljesen
ellepje őket. Hagyjuk állni legalább egy hétig, hogy az alkohol átvegye a dió
ízét és aromáját. Ezután jöhet a lepárlás: szűrjük át a pálinkát egy
konyharuhán vagy szűrőn, hogy eltávolítsuk belőle a diódarabokat. Majd
töltsük át egy tiszta üvegedénybe és zárjuk le légmentesen. A legfontosabb
lépés ezután következik: hagyjuk érni legalább 3-6 hónapig egy sötét helyen,
hogy az ízek összeérjenek és finomodjanak. Időnként rázd meg az üveget, hogy
jól elkeveredjenek az összetevők. Végül pedig élvezd a saját készítésű
diópálinkát mértékkel! Ne feledd, hogy ez az ital erős lehet, így mindig
figyelj az alkoholfogyasztásra és ne fogyassz belőle túl sokat egyszerre. Jó
étvágyat és jó szórakozást kívánunk!
