A dió fajták
sokszínűsége és különféle ízvilága miatt népszerű csonthéjas gyümölcs a világ
számos részén. A legismertebb diófajták közé tartozik az angol dió, a fekete
dió, a pekándió és a mogyoródió. Az angol dió a leggyakrabban fogyasztott
diófajta, melynek kemény héja könnyen törhető, így könnyű hozzáférni az
ízletes maghoz. Az angol dió finom, enyhén édeskés íze miatt ideális
snackként vagy saláták és sütemények díszítésére is. A fekete dió egy másik
népszerű fajta, melynek kemény héja nehezen törhető, de az íze különleges,
intenzív és egyedi. A fekete diót gyakran használják sütéshez és főzéshez is,
mivel az intenzív íze jól passzol más ételekhez. A pekándió egy édes ízű
diófajta, melyet gyakran használnak desszertek készítéséhez vagy egyszerűen
csak rágcsálni egy finom snackként. A pekándió gazdag zsírsavakban és
antioxidánsokban, így egészséges választás lehet az egészségmegőrzés
szempontjából is. Végül pedig a mogyoródió is egy népszerű fajta, melynek
krémes állaga és enyhén édes íze miatt sokan kedvelik. A mogyoródiót gyakran
felhasználják például müzlikben vagy turmixokban is. Összességében tehát a
diófélék számos változatban léteznek, mindegyikük más-más ízzel és
tápértékkel rendelkezik. Érdemes kipróbálni mindegyiküket, hogy megtaláld a
számodra legkedveltebbet!